De Anatomie van de nagel

 • Vrije randHet gedeelte van de nagels dat verder groeit dan het uiteinde van de vingers.
 • Nagelplaat: De eigenlijke nagel. Het zichtbare gedeelte van de nagel. De nagelplaat bestaat uit drie lagen dode huidcellen.
 • Hoornlaag: Is de bovenste laag die bij uitdroging loskomt. Ook wel splijtende nagels genoemd.
 • Keratinelaag: Neemt alle voedingsstoffen op en houdt vocht en vet vast.
 • Epitheellaag: Is de bevestigingslaag van de nagelwal. Deze bevindt zich aan de zijkant van de nagelplaat.
 • Nagel wal (matrix): De nagelmatix is de plaats waar de nagel ontstaat en bevind zich onder de nagelriem en Eponychium.
 • Eponychium: Het vliesje dat de verbinding vormt tussen de nagelriem en de nagelplaat. Het Eponychium is pas zichtbaar nadat de nagelriem achterruit word geduwd.
 • Perionychium: Dit is het vliesje dat de verbinding vormt tussen de nagelplaat en de nagelwal.
 • Hyponychium: Dit is de nagelvouw die de verbinding vormt tussen de nagelplaat, nagelbed wat zichtbaar is aan de onderkant bij de vrije rand en de huid (vingertop). Het hyponychium rolt op onder de nagel om de zenuwen en bloedvaten van het nagelbed te beschermen tegen vuil en ziektekiemen.
 • Nagelriem (cuticle): De huidplooi aan de basis van de nagel die de lunula overlapt en het  nagelbed beschermt
 • Maantje (lunula):   Het witte gedeelte dat de vorm heeft van een half  maantje en dat soms  zichtbaar is.

Maar er bestaan ook nagel aandoeningen, er zijn aandoeningen die wij als nagelstylste wel of juist niet mogen behandelen.
Hierbij een aantal aandoeningen die wij wel mogen behandelen.

Onycholyse

Onycholyse is het geheel of gedeeltelijk loslaten van de nagelplaat ten opzichte van het nagelbed.

Oorzaak van Onycholyse zijn o.a. te lange nagels waardoor de nagelplaat los gestoten wordt van het nagelbed, beschadiging van het hyponychium met een scherp voorwerp, chemicaliën zoals formaldehyde (niet toegestaan in de EU) wat in niet gereglementeerde nagellakken teruggevonden kan worden. De chemicaliën hebben een negatief effect op de flexibiliteit van de natuurlijke nagel, waardoor de nagel los gestoten wordt.

Bacteriën kunnen zich onder de nagelplaat nestelen en bacteriële besmettingen veroorzaken, wanneer dit niet op de juiste manier behandeld wordt. Onycholyse kan ook een schimmelinfectie veroorzaken (groengele verkleuring)

Leukonychia

Leukonychia is afgeleid van de Griekse woorden `leuko`(witte) en `onyx` (nagel). Het is de medische term voor witte verkleuring op de nagel. In de volksmond is leukonychia ook bekend als melkvlekken of kalkvlekken.

De meest voorkomende oorzaak is schade of kleine verwondingen aan de basis van de nagel (matrix) wanneer de nagel gevormd wordt. Leukonychia is geen ziekte.

In tegenstelling tot wat velen denken, is leukonychia geen teken van een overmaat of een tekort aan calcium of vitaminen. Leukonychia komt vaker voor op de vingernagels dan op de teennagels.

Onychophagie (nagelbijten)

Onychophagie is de medische benaming voor nagelbijten. Het is afkomstig van het woord `onyx`(nagel) en `phagos`(bijten). Onychophagie komt bij 30% van de kinderen voor en bij 10% van de volwassenen. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen.

Sommigen nagelbijters trekken of bijten de velletjes van de nagel weg. Door de bacteriën die zich op de tanden bevinden kan dit tot paronychia (nagelwalontsteking leiden) en in ergere gevallen kan het zelfs leiden tot een wasbordnagel.

Onychoschizis / onychoschizia

Horizontale, lamellaire splijting v.d. top v.d. nagelplaat. Oorzaak onbekend, waarschijnlijk traumatisch, misschien door nailpolish, of ijzergebrek

Wasbord nagel

Wasbord nagel is een afwijking waarbij in het midden van de nagel repeterende transversale groeven ontstaan (lijkend op een oud wasbord). Vaak is ook het centrale deel van de cuticle beschadigd en de nagelriem ter plaatse ontstoken (licht rood, gezwollen). Men gaat er van uit dat dit traumatisch is, door het continu pulken aan de nagelriem vaak met de naastgelegen wijsvinger. Het is niet helemaal zeker of deze afwijking door een tick wordt veroorzaakt, het zou ook een groeistoornis e.c.i. kunnen zijn.

Nagel aandoeningen die nagelstylisten niet mogen behandelen!

Pseudomonas nagels

Bij Pseudomonas aeruginosa onychopathie (Pseudomonas nagels) ziet men een groen of bruinzwarte dyschromie + onycholysis. Pseudomonas is een mycoparasiet (is een parasiet op een schimmel). Pseudomonas infectie komt ook voor onder kunstnagels en plaknagels die door de klant slecht werden aangebracht. Besmetting door met de handen in de aarde te werken zonder handschoenen, opgesloten vocht tussen de kunstnagel en de natuurlijke nagel. Een gezonde nagel raakt niet zo makkelijk geïnfecteerd.

Onychomycose (candida)

Infectie van de nagel door Candida. De meeste nagelinfecties worden veroorzaakt door Trichophyton, maar ook gisten zoals Candida albicans en andere niet-dermatophyten zoals Scytalidium (Neoscytalidium), Scopulariopsis, en Aspergillus kunnen een nagel infecteren. Candida komt vooral voor aan de vingers bij mensen die veel met de handen in het water zitten. Zie verder onder onychomycosen.

Style switcher RESET
Body styles
Color scheme
NC nails

NC nails